Afgelopen maandag was het Valentijnsdag en nu doe ik daar over het algemeen niets aan, maar het leek me toch wel leuk om mezelf en mijn gezin te verwennen met een zoete lekkernij. Nou bak ik niet heel erg vaak en ben dus niet erg comfortabel om zelf wat uit te proberen, en volg ik dus altijd een recept. Met bakken komt dat ook wat nauwkeuriger, en dus vond ik dit heerlijke recept voor gekaramelliseerde notentaart van kookmutsjes.

De enige goede bakvorm die ik heb is 28 cm en daar zie ik altijd wel wat tegenop, omdat dat altijd zo’n grote lap deeg nodig heeft. Misschien toch een idee om een keer een kleinere bakvorm te kopen :). Maar na wat proberen en met ‘hulp’ van mijn kleine man is het toch gelukt. Het maken van de vulling was niet heel erg moeilijk en smaakte zo ook heel erg goed :D.

Na het bakken kwam het beste gedeelte, het delen met mijn lieve schatten. De taart is echt heerlijk en zelfs Thomas eet stukjes op, dit is de eerste taart die ik bak die hij eet, dus mama is ook weer superblij en trots.

Gekaramelliseerde notentaart

Moeilijkheid: Gemiddeld Voorbereiding 30 minuten Kooktijd 45 minuten Wachttijd 30 minuten Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties: 18

Ingrediënten

Deeg

Vulling

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren los. Kneed de bloem, roomboter, kristalsuiker, vanillesuiker, zout en driekwart van het ei in een diepe kom tot een geheel. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

  2. Breng de ongeklopte slagroom aan de kook samen met de bruine basterdsuiker, suiker, honing en vanillesuiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg, als de suiker is opgelost, de note toe en kook het geheel al roerend 5 tot 8 minuten.

  3. Verdeel het deeg in twee porties (ca. 2/3 en 1/3). Op een met bloem bestoven werkblad, rol de grote hoeveelheid deeg uit tot een lap van ca. 31x31 cm. Rol het deeg op de deegroller en plaats voorzichtig in een bakvorm van 28 cm doorsnede en vouw voorzichtig naar binnen. Druk alles goed aan. 

  4. Bestuif het werkblad wederom met wat bloem en rol de kleine portie deeg uit. Snijd het deeg in repen. 
    Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het deeg en beleg met de reepjes deeg in een geruit patroon. Bestrijk het ruitpatroon en de taartrand met het resterende ei. Bak de taart in de oven in ca. 45 minuten gaar.

Note

Bron: kookmutsjes

Recipe Card plugin door WP Delicious
nl_NLNederlands