Een tijdje geleden ben ik in aanraking gekomen met de methode om receptloos te koken (zie ook receptloos.nl). Ik was eigenlijk direct enthousiast over het idee erachter. Ik heb in de loop der jaren inmiddels een enorme collectie aan recepten verzameld en ik heb me altijd verwonderd over hoe iemand dat nou ooit verzint. Hoe kom je aan de goede ingrediënten en dan vervolgens de goede kookmethode erbij kiezen. Ik heb me dat in de loop van de jaren, door veel recepten te lezen, verslaafd te zijn aan kookprogramma’s en vooral heel veel te doen wel een beetje eigen gemaakt, maar toch voelde het altijd erg onwennig en het volgen van een recept voelde altijd veel relaxter. Maar nu dus met de kennismaking met receptloos koken en het boek goed te hebben gelezen wilde ik het toch weer proberen.

Dit is het eerste recept dat ik zo heb gekookt, ik heb nog wel precies de combinatie van ingrediënten uit een voorbeeld van het boek gebruikt (dat is een volgende stap :)), zonder hoeveelheden en dat was al heel spannend, en vervolgens het stappenplan gevolgd met dit als resultaat. Allereerst het proces, ik merkte dat ik eerst best gespannen was, zeker voor een currypasta zonder hoeveelheden was wel even wennen. Toen ik eenmaal had bedacht dat er ook gewoon een pizza in de vriezer zit, mocht het echt niet te eten zijn kon ik het allemaal wat meer los laten. En werd het eigenlijk een erg ontspannen ervaring. Nergens staan echt tijden voor, dus je start al niet met een verwachting over hoe lang het gaat duren, bovendien hoef je je ook niet te haasten om op tijd klaar te zijn voor de volgende stap in je recept. Ik merkte al gauw datje op die manier veel makkelijker intuïtief leert koken, duurt het snijden van de volgende ingrediënten wat langer, dan draai je het vuur wat lager. Hoe ziet het er uit, of hoe ruikt het om te bepalen of je verder kan/klaar bent, of hoe smaakt het om nog wat aan te passen.

Natuurlijk heb ik nu nog de ingrediënten gebruikt en een stappenplan (tot op de letter) gevolgd, maar als ik al zie hoe ik tijdens het koken van dit ene recept meer ben gaan vertrouwen in mezelf in plaats van precieze tijden en hoeveelheden van een recept, denk ik dat het in de toekomst steeds makkelijker zal gaan. Hieronder ongeveer een idee van de ingrediënten en de stappen die ik heb gebruikt, maar in de geest van het idee van Receptloos koken, gebruik het idee van de ingrediënten, en van de stappen, en laat het daarna los en ga gewoon lekker iets maken.

Thaise groene curry met gamba’s

Moeilijkheid: Gemiddeld Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

Currypasta

Thaise groene curry met gamba's

Instructions

  1. Maak de currypasta door alle ingrediënten voor de currypasta in stukken te snijden en vervolgens in een keukenmachine, of met een staafmixer fijn te malen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  2. Verhit een scheutje olie in hapjespan en bak de garnalen kort aan, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de garnalen uit de pan en bak vervolgens de currypasta heel rustig aan in de pan, voeg eventueel een klein beetje olie toe als de pasta aan de pan plakt. Snijd ondertussen de prei in dunne ringen.

  3. Schuif de currypasta wat naar de rand van de pan en bak nu, op iets hoger vuur, de prei in het midden van de pan, eventueel weer met een klein beetje zonnebloemolie. Blus de prei en de currypasta af met een klein scheutje water, en schraap goed de bodem van de pan schoon. 

  4. Voeg nu de kokosmelk toe en roer alles goed door. Voeg nu de sperziebonen toe en als de sperziebonen bijna gaar zijn ook de gebakken garnalen. Als de sperziebonen en de garnalen gaar zijn, breng je de curry op smaak met vissaus (zout), limoensap (zuur) en/of bruine suiker (zoet). Garneer de curry met blaadjes koriander en cashewnoten. Serveer samen met de rijst.

Note

Bron en inspiratie: Receptloos

Recipe Card plugin door WP Delicious
nl_NLNederlands