De laatste tijd ben ik wel vaker aan het experimenteren met de dingen die ik klaar maak. Maar het bleef tot nog toe wel binnen mijn comfortzone, met bekende keukens, bekende smaken etcetera. Echt iets heel nieuws proberen dat doe ik niet zo snel, iets dat ik nog nooit gemaakt heb, gemaakt heb zien worden of zelfs geproefd heb.

Tot vandaag. Vandaag heb ik echt iets nieuws geprobeerd. Ik had nog nooit van mijn leven gehaktbrood op en dus ook nog nooit gemaakt. Het was wel iets waarvan ik wist dat het bestond en ik was er ook best nieuwsgierig naar, maar ik had dus geen idee hoe ik het zou moeten maken. Hoe zou ik ervoor zorgen dat het niet droog zou worden en hoe zorg ik voor dat er in zo’n homp gehakt toch voldoende smaak zit.

In het kooktijdschrift koken&genieten van deze maand stond een recept voor een gevuld gehaktbrood met ei, en dat vond ik een mooie gelegenheid om het eens proberen te maken. Zo gezegd, zo gedaan, en zo stond er vanavond een lekker gehaktbrood op tafel.

Gehaktbrood gevuld met ei

Moeilijkheid: Beginner Kooktijd 90 minuten Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

Instructions

  1. Week de boterham in water. Kook 2 van de 3 eieren in ca. 8 minuten hard. Laat de eieren 'schrikken' met koud water en pel ze. Pel en snipper de uien. Maak de paprika schoon en snijd in kleine blokjes. Snijd de hamblokjes eventueel een beetje kleiner, en bak ze in een droge koekenpan knapperig. Neem uit de pan en bewaar apart. Bak de ui en de paprika ca. 3 minuten in dezelfde koekenpan. Laat daarna afkoelen.

  2. Knijp het brood goed uit. Kneed het gehakt, het overgebleven ei, de helft van de gebakken hamblokjes, het ui-paprika mengsel, de mosterd, de worcestershiresaus, een theelepel zout en anderhalve theelepel peper en het paprikapoeder door elkaar.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een ruim stuk bakpapier op je werkblad. Vorm van het gehaktmengsel een grote gelijkmatige plak. Leg de gekookte eieren achter elkaar in het midden van het gehakt. Vouw gebruikmakend van het bakpapier het gehakt om de eieren. Druk het geheel goed aan, zodat er een mooi stevig gehaktbrood ontstaat. Leg het gehakt in een braadslee.

  4. Pel de sjalotjes snijd naar grootte door de helft of in kwarten. Was de kerstomaatjes. Leg de sjalotjes en de kerstomaatjes langs het gehaktbrood in de braadslee. Bak ca. 45 minuten in de oven. Roer de ketchup samen met de maple syrup glad in een klein kommetje. Bestrijk na 45 mniuten het gehaktbrood met het ketchupmengsel en bestrooi met de resterende hamblokjes. Bak nog 15 minuten verder in de oven.

  5. Serveer het gehaktbrood, samen met de groenten en het ciabattabrood.

Note

Bron en inspiratie: koken&genieten, juli 2021

Recipe Card plugin door WP Delicious
nl_NLNederlands