Print opties:

Thai crying tiger beef

In de laatste paar jaar ben ik steeds actiever op social media met het delen van mijn kook- en bakkunsten. Ik vind het leuk om te delen wat ik zoal klaarmaak, maar wat ik echt geweldig vind is dat ik ook volg wat anderen maken en delen. Zo krijg ik dagelijks een flinke dosis aan inspiratie door wat anderen van over de hele wereld delen.

Zo heeft een van deze geweldige inspiratiebronnen Chakriyaskitchen een heel mooi uitziend rundvlees recept gedeeld. Het sprak me gelijk aan omdat wij wel houden van een mooi stukje vlees en de typisch Aziatische smaken. Ik heb het een keer gemaakt en het stelde absoluut niet teleur. Het was inderdaad een mooi stuk vlees met een lekkere smaak aan het vlees, en een goed gebalanceerde dipsaus.

Keuken
Categorie
Moeilijkheid Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 50 minuten Kooktijd: 20 minuten Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties 2
Ingrediënten
    Gemarineerd vlees
  • ca. 650 g entrecote of ribeye biefstuk
  • 1 el oestersaus
  • 1 el vissaus
  • 1.5 tl sojasaus
  • 1,5 tl suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • Pittige dipsaus (Nahm Jim Jaew)
  • 3 el vissaus
  • 1.5 el tamarindepasta
  • 1.5 el palmsuiker (of gewone suiker)
  • 2-3 el kleefrijst (geroosterd en tot poeder gemaakt)
  • 2 el limoensap
  • 0,5 tl rijstazijn
  • 2 el sjalot (gesnipperd)
  • 1 el Thaise chilivlokken (of gewone chilivlokken)
  • 1 el koriander (fijngesneden)
Instructions
  1. Meng het vlees met de oestersaus, vissaus, sojasaus en suiker. Marineer het vlees voor minimaal 30 minuten, of voor het beste resultaat gedurende de nacht in de koelkast.

  2. Maak ondertussen de dipsaus. Rooster de rauwe rijst (kleefrijst zoals jasmijn rijst of pandanrijst) in een koekenpan op hoog vuur. Roer continu totdat de rijst goudbruin kleurt, vermaal de rijst in een vijzel tot een poeder. 

    Mix vervolgens de vissaus, tamarinde pasta, suiker, rijstpoeder, limoensap, rijstazijn, sjalot, chilivlokken en koriander in een kommetje.

  3. Verhit de olie in een hete koekenpan. Voeg de gemarineerde biefstuk toe. Bak de biefstuk 3-5 minuten per kant totdat het vlees mooie gekaramellisserde kleur heeft. Neem het vlees uit de pan en lat het vlees 5 minuten rusten voordat je het vlees snijd.

  4. Snijd het vlees in plakken. Serveer met de dipsaus en eventueel met rijst, komkommer en extra koriander.