Print opties:

Cannelloni bolognese op een spinaziebedje

Italiaanse gerechten zijn en blijven mijn basis. De laatste jaren heb ik mijn kennis en gerechten zeker uitgebreid naar curry's, Aziatisch eten en heel veel meer experimenten, maar Italiaans blijft mijn eerste liefde en basis. Maar ook binnen de Italiaanse keuken blijf ik nieuwe dingen proberen. Ik heb een keer in een restaurant een lekker cannelloni gerecht gegeten en dat wilde ik thuis ook wel een keer proberen.

Gelukkig heb ik dan een groot aantal recepten waar ik doorheen kan zoeken en ik vond dit recept uit een kooktijdschrift van jaren geleden. Het vraagt wat tijd om eerst de saus voldoende tijd te geven om te koken en dan vervolgens de cannelloni vullen en dan nog in de oven, maar zo als zorgt dat ook voor veel smaak. In dit gerecht zorgt het voor een mooie gebalanceerde bolognese vulling en perfecte ovenpasta. Het bedje van spinazie voegt extra groenten, frisheid en kleur toe aan het gerecht.

Methode
Keuken
Categorie
Moeilijkheid Gemiddeld
Tijd
Kooktijd: 90 minuten Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties 4
Ingrediënten
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 10 takje tijm
  • 2 el olijfolie
  • 300 g half-om-halfgehakt
  • zout en peper
  • suiker
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 ml gepelde tomaten (pak)
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el boter ((plus een beetje))
  • 2 el bloem
  • 250 ml melk
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 600 g jonge bladspinazie
  • nootmuskaat
  • 50 g Parmezaan (stuk)
  • 125 g mozzarella
  • 1 tomaat
  • 18-20 cannelloni
Instructions
  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Schrap de wortel, was hem en snijd hem fijn. Was de tijm en schud hem droog. Houd 2 takjes apart om te garneren. Ris de blaadjes van de rest van de takjes tijm.

  2. Verhit 1 el olie in een grote pan. Braad er het gehakt in ca. 10 minuten rul in. Breng op smaak met zout en peper. Bak de wortel, de knoflook en de helft van de ui ca. 3 minuten mee. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de gepelde tomaten met sap toe en druk ze fijn. Roer de wijn en de tijm erdoorheen. Breng de saus aan de kook en kook ca. 20 minuten op laag vuur.

  3. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan en bak de bloem kort mee. Roer goed door en voeg 250 ml water en de melk toe. Roer het bouillonblokje erdoorheen, breng aan de kook en kook ca. 5 minuten verder. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Maak de spinazie schoon, was hem en schud droog. Verhit 1 el olie in een pan en fruit er de overgebleven ui glazig in. Voeg de spinazie toe en laat afgedekt slinken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  5. Rasp de Parmezaan fijn. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Was de tomaat en snijd hem in plakjes. Verdeel 2 eetlepels bechamel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Verdeel de spinazie eroverheen.

  6. Verwarm de oven voor op 200⁰C. Breng de gehaktsaus op smaak met zout, peper en een beetje suiker en vul de cannelloni mee. Verdeel de cannelloni over de spinazie. Schenk de overige bechamelsaus eroverheen. Verdeel de tomaat en de kaas eroverheen. Bak ca. 40 minuten on de oven. Garneer met de achtergehouden tijm.

Note

Bron en Inspiratie: koken&genieten, april 2014

Read it online: https://damdonk-homecooking.nl/nl/recipe/cannelloni-bolognese-op-een-spinaziebedje/