Print Options:

Vietnamese loempia’s

Het is al weer 3 jaar geleden (ja echt alweer zo lang...) dat wij de kans van ons leven kregen en 3 weken hebben mogen doorbrengen in Vietnam. Niet in een luxe resort, maar echt onder de lokale bevolking. Het was werkelijk een hele beleving met de ontzettend aardige en gastvrije mensen, het continu aangesproken en nagekeken worden op straat, de andere cultuur en natuurlijk ook het eten. (niet heel erg) Stiekem ben ik er wel een beetje verliefd op geworden.

Regelmatig word ik nog overvallen door een soort van heimwee en denk ik met weemoed terug aan die periode die zo veel indruk op me heeft gemaakt. Heel veel blijft bij wat het is, een hele mooie herinnering, maar wat betreft het eten kan ik af en toe toch nog een stukje Vietnam in huis brengen. Weliswaar met verwesterde varianten van ingrediënten, maar het lijkt er genoeg op om ons toch nog even in Vietnam te wanen.

Vandaar dat ik deze Vietnamese loempia's heb gemaakt. Deze lijken in niets op de gefrituurde variant die je in Nederland vaak kunt krijgen (al hebben ze ook gefrituurde varianten in Vietnam zelf), maar deze zijn gemaakt met rijstpapier en veel groenten. Heerlijk vers en fris, en erg gezellig om alle ingrediënten lekker op tafel te zetten en zelf je eigen loempia samen te stellen en te rollen.

Als inspiratie heb ik een recept uit My Asian Kitchen van Jennifer Joyce gebruikt.

Keuken
Categorie ,
Moeilijkheid Beginner
Time
Voorbereiding: 30 mins Kooktijd: 5 mins Totale tijd: 35 mins
Porties 2
Ingredients
  • 50 g mihoen
  • 0,5 komkommer
  • 100 g rauwe garnalen
  • 0,5 mango
  • 3 bospenen
  • 0,5 red onion
  • 2 takje munt
  • 2 takje coriander
  • 2 takje basil
  • 6 ronde rijstvellen
  • soy sauce (om te dippen)
  • Limoen-chili dipsaus
  • 1 el fish sauce
  • 2 el limejuice
  • 1 tl versgeraspte gember
  • 1 el sinaasappelsap
  • 0,5 rode Spaanse peper
  • 0,5 teentje garlic
Instructions
  1. Limoen-chilidipsaus

    Snijd de rode peper in hele dunne ringetjes. Pers of snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kommetje.

  2. Vulling

    Verhit een koekenpan met een klein scheutje olie op middelhoog vuur. Bak de garnalen in een paar minuten roze en gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

    Week de mihoen in warm water tot hij zacht is en giet af. 

    Snijd de komkommer in dunne staafjes. Snijd de mango in dunne plakjes. Snijd de wortel julienne. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Ris de kruiden van de takjes en snijd per soort grof. 

    Leg alle ingrediënten voor de vulling op een mooie schaal of in kommetjes om makkelijk te kunnen kiezen en rollen.

  3. Rollen

    Zet een kom met warm water op tafel. Laat een vel rijstpapier ca. 30 seconden weken in het warme water.

    Leg het vel rijstpapier voor je en beleg met je favoriete ingrediënten op het bovenste gedeelte van de onderkant van het rijstvel. Vouw het aller onderste gedeelte nu over de vulling en vouw de zijkanten naar binnen. Als het goed is, is nu de gehele vulling bedekt. Nu kun je vrij makkelijk en stevig doorrollen.

    Voor de typisch Vietnamese uitstraling snijd je de rolletjes schuin door. Serveer met de dipsaus en eventueel sojasaus.

Note

Source and inspiration: My Asian Kitchen, Jennifer Joyce

Read it online: https://damdonk-homecooking.nl/en/recipe/vietnamese-loempias/