Alweer zo’n 2 jaar geleden hebben wij als gezin de mogelijkheid gehad om 3 weken door te brengen in Da Nang, Vietnam. Het was een geweldige tijd, waar ik nog steeds regelmatig met plezier en een beetje weemoed aan terug denk. Het was geweldig om ons 3 weken lang helemaal onder te dompelen in het lokale leven, toeristische bezienswaardigheden, de geweldig vriendelijke mensen en natuurlijk ook het eten.

Sinds die tijd probeer ik regelmatig iets Vietnamees te koken. Alhoewel het moeilijk is om de echte smaken te dupliceren en ook niet alle ingrediënten verkrijgbaar zijn, kun je met wat aanpassingen best een heel eind komen. Zo viel dit voorjaar mijn oog op dit recept voor Vietnamees stoofvlees. Natuurlijk niet iets wat je normaal gesproken in het voorjaar, laat staan in de zomer maakt. Maar nu is het herfst, de dagen worden langer en de temperatuur daalt. Dan komt mijn grote stoofpan tevoorschijn en ga ik stoven en sudderen. En zo stond dit weekend dit recept op het programma: Vietnamees, stoven en familie die op bezoek komt, een perfecte combinatie.

Het recept is al aangepast naar goed verkrijgbare ingrediënten, dus daar hoefde ik zelf niet meer naar te kijken. En zo stond op zondagochtend mijn stoofpan weer lekker weg te pruttelen. Het is erg bijzonder om de Vietnamese smaakmakers te verwerken in een stoofgerecht, dus in plaats van bier en tijm gebruik je kokosmelk, vissaus, citroengras en rode peper. Het resultaat is erg smaakvol en een echte aanrader als je eens een klassieke stoofschotel met een twist wil maken.

Vietnamees stoofvlees

Difficulty Beginner Preparation 30 minutes Cooking time 2 hrs Total time 2 hrs 30 minutes
Servings 4

Ingredients

Instructions

  1. Snijd de sukadelappen in kleine stukjes (ca. 2×2 cm). Doe het vlees in een kom en bestooi met bloem, peper en zout. Schep goed door.

  2. Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook en de gember klein. Snijd de peper, inclusief de zaadjes, fijn.

  3. Verwarm de boter en een flinke scheut olie in een stoofpan. Fruit de ui, knoflook en gember in de pan. Voeg ook de rode peper toe en bak kort mee. Voeg het vlees toe en laat rondom bruin dichtschroeien. Zet het vuur nu laag.

  4. Schenk de kokosmelk en de bouillon bij het vlees. Kneus de citroengras en voeg samen met de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de steranijs toe. Pers de sap uit de limoen en voeg samen met de vissaus, ketjap, suiker en de 5 spices kruidenmix toe aan het vlees.

  5. Breng het geheel aan de kook en laat nog minimaal 2 uur sudderen. Serveer bijvoorbeeld net als ik met rijst en een fris-pittige komkommersalade.

Recipe Card powered by WP Delicious
en_USEnglish