Print Options:

Chicken pho

Onze reis ruim 3 jaar geleden naar Vietnam heeft mij al regelmatig geïnspireerd om recepten uit het prachtige land te maken. Het blijft de geweldigste reis van ons leven tot nu toe en het is fijn om dat af en toe te herbeleven. Daarom heb ik deze keer weer een keer pho gemaakt, als het huis zich dan vult met die geuren dan waan ik me weer precies in de straten van Da Nang. Als ik dan vervolgens aan tafel zit en dit proef dan zit ik weer op zo'n mini stoeltje bij een lokaal zaakje en laat me verassen door alle indrukken.

Methode
Keuken
Categorie
Moeilijkheid Beginner
Time
Voorbereiding: 1 hr Totale tijd: 1 hr
Porties 4
Ingredients
  • 1,5 l chicken stock
  • 0,25 tl dried chili flakes
  • 0,5 tl fennel seeds
  • 8 cloves
  • 1 cinnamon stick
  • 1 star anise
  • 6 cm ginger (sliced)
  • 6 spring onions (finely chopped, green and white separated)
  • 1 red chili (halved, seeds removed)
  • 750 g chicken thighs
  • 200 g rice noodles
  • 2 bok choy finely chopped
  • 2 el limejuice
  • 1 el fish sauce
  • fresh mint (to serve)
  • sriracha (to serve)
Instructions
  1. Fill a large pot with the chicken stock, the spices, the ginger, the green of the spring onions and half of the red chili.

  2. Add the chicken to the pot. Bring it al to a boil, put a lid on and cook for about 40 minutes on a simmer. Spoon the chicken out of the pot and let it cool and pull the meat apart with two forks. Pour the stock through a sieve in a clean pan, ready to reheat.

  3. Cook the noodles according to the instructions on the packet. Add the bok choy at the last minute and boil together. Drain the noodles and the bok choy. Divide between serving bowls.

  4. Add the lime juice and the fish sauce to the stock. Add the chicken to the stock. Heat the stock for a couple of minutes.

  5. Divide the stock and the chicken between the serving bowls. Garnish with fresh mint, de remaining red chili and the white parts of the spring onion. Serve with sriracha.

Note

Source: Foodies, maart 2019

Read it online: https://damdonk-homecooking.nl/en/recipe/pho-met-kip/