Print Options:

Coq au vin met witte wijn

Zoals eerder vermeld, hou ik er van om in het weekend uitgebreider te koken, omdat ik er dan de tijd voor heb. Vorig weekend had ik wat tijd en heb ik deze variatie op de klassieke coq au vin gemaakt.

Methode
Keuken
Categorie
Moeilijkheid Beginner
Time
Voorbereiding: 30 mins Kooktijd: 90 mins Totale tijd: 2 hrs
Porties 4
Ingredients
  • 2-3 wortels
  • 200 g sjalotten
  • 2 teentje garlic
  • 400-500 g koningsboleet (evt. eekhoorntjesbrood)
  • 3 spring onions
  • 2 takje thyme
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takje parsley
  • 1-2 laurierblaadjes
  • 50 g gerookt spek
  • 1 hele kip (1,6 kg)
  • salt and pepper
  • 4 el oil
  • 1 el flour
  • 200 ml droge witte wijn
  • 400-500 ml gevogeltefond (jar)
Instructions
  1. Maak de wortels, de sjalotten, de knoflook, de koningsboleten en de lente-uitjes schoon. Snijd de wortels en de knoflook in plakjes. Snijd de lente-uitjes in stukken. Halveer de koningsboleten en de sjalotten of snijd ze in kwarten naar gelang de grootte.

  2. Was de tijm, rozemarijn en de peterselie en schud ze droog. Bind ze samen met de laurierblaadjes met keukentouw tot een pakketje (bouquet garni). Snijd het spek in blokjes.

  3. Verwarm de oven voor (175-200 graden). Was de kip goed aan de goed aan de binnen- en buitenkant en dep hem droog. Verdeel de kip in 10 stukken. Breng op smaak met zout en peper. Verhit 2 el olie in een pan. Bak de kip kort rondom op hoog vuur. Neem uit de pan.

  4. Bak het spek op hoog vuur in het bakvet. Bak de sjalotten en de wortels kort mee. Bestuif met bloem en bak kort mee. Voeg de wijn en de fond toe en breng aan de kook. Voeg het kruidenpakketje en de kip toe aan de saus en lat ca. 1 uur 30 minuten smoren in de oven.

  5. Bak de koningsboleten en de lente-uitjes in 2 el hete olie kort op hoog vuur en draai ze regelmatig om. Voeg na ca. 1 uur en 15 minuten smoortijd toe aan de kip en gaar mee. Breng het geheel nogmaals op smaak met zout en peper. Lekker met gekookte aardappels.